فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 59 (پاییز 1400)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 59 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود نظری، اسداللهجوع عطا بیرمی، محمدرضا سپهوند* صفحه 1

    داده‌های مغناطیسی حاصل از برداشت‌های هوابرد، پس از طی مراحل پردازش نیاز به تفسیر دارند. مهم‌ترین اطلاعاتی که از مرحله تفسیر به‌دست می آیند، عمق و موقعیت افقی بی‌هنجاری‌ها در زمین است. روش های گوناگونی برای به‌دست آوردن این اطلاعات ابداع و توسعه یافته اند. یکی از این روش ها، روش واهمامیخت اویلر است که بر مبنای معادله همگن اویلر ایجاد شده است. روش اویلر یکی از روش‌های نیمه‌خودکار سریع برای تعیین عمق بی‌هنجاری‌های مغناطیسی و گرانی مدفون است که نتایج حاصل از آن به‌شدت به شاخص ساختاری، اندازه پنجره اویلر و خطای محاسبه عمق وابسته است. این روش به‌خوبی، عمق و روند تغییرات عمق بی‌هنجاری‌ها را مشخص  می‌کند. اطلاعات زمین‌شناسی منطقه مورد مطالعه در کاربرد این روش پراهمیت است. در این روش از میدان پتانسیل و مشتقات مرتبه اول آن در جهت‌های مختلف برای تعیین موقعیت و عمق چشمه میدان پتانسیل استفاده می‌شود. در این مقاله، با استفاده از این روش، عمق و مرزهای بی‌هنجاری‌ها در منطقه دریاچه بلاچفورد واقع در کشور کانادا مورد بررسی قرار گرفته است. پاسخ‌های به‌دست‌آمده نشان‌دهنده این است که اغلب بی‌هنجاری‌ها در این منطقه دارای عمق کم تا متوسط هستند.

    کلیدواژگان: مغناطیس هوابرد، تفسیر عمقی، بی هنجاری، واهمامیخت اویلر، بلاچفورد
  • فواد سجادی، وحید توکلی، ابراهیم سفیداری *، محمد امامی نیری صفحه 13

    در این مطالعه، مدل‌سازی نگار انحراف سرعت بازسازی شده از نگارهای چاه پیمایی، برای تعیین انواع تخلخل موجود در سازندهای کربناته کنگان و دالان در یکی از میادین مرکزی خلیج فارس انجام شد. برای این منظور اطلاعات مغزه یک چاه شامل تخلخل، تراوایی و مطالعات پتروگرافی مقاطع نازک، به همراه نگار‌های چاه‌پیمایی از 12 چاه دیگر مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از بازسازی نگار انحراف سرعت بر اساس نگارهای چگالی، نوترون و صوتی، سه زون انحراف سرعت با ویژگی تخلخل مشخص و یک زون بدون تخلخل شناسایی شد. مدل سه‌بعدی نگار انحراف سرعت پیش‌بینی شده در محل چاه ها نشان داد که زون K1 بیشتر متراکم و بدون تخلخل، در بعضی موارد دربرگیرنده تخلخل قالبی و تا حدود اندکی تخلخل بین‌بلوری است. این نوع تخلخل‌ها  در اثر کاهش سطح آب دریا در انتهای این واحد در نتیجه، انحلال و دولومیتی‌شدن تشکیل شده است. زون مخزنی K2 بیشتر دربرگیرنده تخلخل بین‌بلوری و به مقدار خیلی کمتر تخلخل قالبی است که نشان‌دهنده دولومیتی‌شدن در عمق کم آب در اغلب بخش‌های این واحد است. بخش K3، بیشتر دربرگیرنده بخش متراکم و بدون تخلخل، تخلخل قالبی و به مقدار کمتر تخلخل شکستگی در بخش پایینی خود می باشد. زون مخزنی K4 در بخش‌های بالایی دارای تخلخل از نوع بین‌بلوری و بین‌ذره‌ای است که در عمق کم آب در انتهای تشکیل این واحد ایجاد شده‌اند. تخلخل‌های قالبی در اثر انحلال در بخش پایینی آن، در محیط دیاژنز جوی ایجاد شده است. در بعضی موارد تخلخل شکستگی در این واحد مشاهده می‌گردد. نتایج حاصل از مدل‌سازی نگار انحراف سرعت در این مطالعه، تطابق قابل قبولی با نتایج سایر مطالعات مخزنی دارد که نشان‌دهنده توانایی مدل‌سازی نگار انحراف سرعت در بررسی تغییرات بزرگ‌مقیاس مخزنی است.

    کلیدواژگان: بخش متراکم، کنگان و دالان، مدل انحراف سرعت، نگار انحراف سرعت
  • سارا گردیده*، حبیب الله قاسمی، محمود صادقیان، لایچنگ میایو، چانگ فوچین صفحه 29

    سنگ های آذرین نیوژن در نوار ماگمایی قوچان – اسفراین (در شمال سبزوار) نشانگر ماگماتیسم پس از برخورد در زون جوش خورده شمال شرق ایران می باشند. این مجموعه آذرین به شکل گنبد، استوک، دایک و روانه به طور پراکنده و با روند شمال غرب-جنوب شرق در این نوار گسترش دارند. روانه ها و دایک های بازیک (بازالتی) در میان مارن های نیوژن و در کنار گنبدهای آتشفشانی آداکیتی رخنمون یافته اند. سنگ های مورد بررسی دارای ترکیب الیوین بازالت تا تراکی آندزی بازالت با بافت های میکرولیتی پورفیری، هیالومیکرولیتی پورفیری، گلومروپورفیری و جریانی هستند و کانی های اصلی آن ها را درشت بلورها و ریزبلورهای الیوین، کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز در زمینه شیشه ای تا میکرولیتی تشکیل می دهند. بازالت ها دارای ماهیت آلکالن سدیک بوده و نسبت به عناصر لیتوفیل بزرگ یون (LILE)، عناصر خاکی کمیاب سبک (LREE) و عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) به ویژه نیوبیوم)30-20(Nb= غنی شدگی و از عناصر خاکی کمیاب سنگین (HREE) تهی شدگی نشان می دهد. ماگمای والد بازالت ها از ذوب بخشی 10 تا 15 درصدی یک ستون گوشته ای گارنت لرزولیتی در یک محیط زمین ساختی کششی درون کمانی در زمان میوسن تشکیل شده و از طریق سیستم های شکستگی و گسلی، به ترازهای بالاتر پوسته قاره ای صعود کرده و در حوضه رسوبی نیوژن فوران کرده است. این ستون گوشته ای از طریق شکسته شدن پنجره ورقه اقیانوسی و هجوم گوشته آستنوسفری داغ به درون گوه گوشته ای روی زون فرورانش حوضه اقیانوسی نیوتتیس سبزوار تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: بازالت سرشار از نیوبیوم، نوار ماگمایی، قوچان- اسفراین، نیوتتیس
  • رضا احمدی *، عبدالرضا قره شیخ بیات صفحه 49

    در پژوهش حاضر با استفاده از داده های سنجنده ASTER و به کمک نرم افزار ENVI، مطالعات سنجش از دور به منظور شناسایی پتانسیل و حضور کانه سازی احتمالی آهن در گستره مراغ بندرچارک واقع در استان هرمزگان، انجام شد. سپس اکتشاف مقدماتی گستره های امیدبخش، با استفاده از روش ژیوفیزیکی مغناطیس سنجی صورت گرفت. عملیات دورسنجی داده های گستره شامل مراحل پیش پردازش همانند تصحیح هندسی به روش تصویر به تصویر و تصحیح اتمسفری و تکنیک های پردازش ترکیب رنگی کاذب، نسبت گیری باندی، برازش کمترین مربع ها، تحلیل مولفه های اصلی انتخابی و در نهایت طبقه بندی نظارت شده با استفاده از روش نقشه برداری زاویه طیفی است. در نتیجه این فرآیند، نقشه پهنه های دگرسانی مرتبط با کانی زایی آهن منطقه مورد مطالعه مشخص شد. عملیات برداشت مغناطیسی در گستره ای به وسعت تقریبی 2/11 کیلومتر مربع و در 1913 ایستگاه اندازه گیری با استفاده از دستگاه مگنتومتر پروتون انجام شده است. برای انجام عملیات پردازش و تفسیر کیفی داده های مغناطیسی نظیر اعمال تصحیحات و فیلترهای مختلف همانند برگردان به قطب، گسترش به سمت بالا تا ارتفاع های مختلف، فیلتر پایین گذر، فیلترهای مشتق شامل گرادیان افقی کل و سیگنال تحلیلی، از نرم افزار Geosoft Oasis montaj استفاده شد. درنهایت به منظور بررسی روند بی هنجاری های مغناطیسی مشاهده شده بر روی سطح، تعیین شکل تقریبی توده کانسار و تخمین عمق آن، مدل‌سازی وارون سه بعدی داده ها انجام گرفت. نتایج پژوهش حاضر از طریق تلفیق دو روش سنجش از دور و مغناطیس سنجی همراه با مدل سازی وارون سه بعدی داده های مغناطیسی نشان می دهند که منطقه مراغ از نظر کانه سازی آهن دارای پتانسیل بالایی است. نتایج این پژوهش برای کلیه کاربران علوم زمین بویژه زمین شناسان و مهندسین اکتشافی قابل استفاده خواهد بود.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، مدل سازی وارون سه بعدی، مراغ بندرچارک، مغناطیس سنجی، نرم افزار ENVI
  • نگین فضلی، مجید قادری *، مهدی موحدنیا، سجاد مغفوری صفحه 69

    کانسارهای مس تیپ مانتو ناحیه قم- ساوه، در بخش میانی کمان ماگمایی ارومیه- دختر و در سنگ‌های آتشفشانی- رسوبی ایوسن تشکیل شده‌اند. مهم‌ترین این کانسارها نارباغی شرقی، خانکیشی، وشنوه و کهک هستند. ژیومتری ماده معدنی در این کانسارها، چینه‌کران و سنگ درون‌گیر آنها شامل توف سیلتی، توف برش، آندزیت، لیتیک کریستال توف و آندزیت بازالت آمیگدالوییدال است. کانه‌های اولیه مس در کانسارهای ناحیه مورد مطالعه، کالکوسیت، بورنیت و به مقدار بسیار اندک کالکوپیریت هستند و با ساخت و بافت رگه- رگچه‌ای، پرکننده فضای خالی، دانه‌پراکنده و جانشینی تشکیل شده‌اند. مطالعات نشان می‌دهد تشکیل و تکوین کانسنگ اولیه در این کانسارها، طی دو مرحله انجام شده است: در مرحله اول که در حین فوران آتش فشان، رسوب‌گذاری و دیاژنز آغازین رخ داده، کانی پیریت در متن سنگ میزبان به‌صورت دانه‌پراکنده و فرامبوییدال تشکیل شده و نشان‌دهنده شرایط احیایی حاکم بر حوضه در زمان آتشفشانی و رسوب‌گذاری است. در مرحله دوم که در طی دیاژنز تدفینی رخ داده، با ورود سیالات اکسیدان غنی از مس، پیریت با سولفیدهای مس جانشین شده و آهن اضافی حاصل از این جانشینی، به‌صورت هماتیت اولیه در تمامی این کانسارها قابل مشاهده است. رخداد کانه‌زایی در این مرحله، بیشتر به‌صورت رگه- رگچه‌ای و جانشینی است. داده‌های ایزوتوپی گوگرد، مربوط به نمونه‌های سولفیدی کانسار نارباغی شرقی در نمونه های تجزیه شده (مقادیر δ34S از 2/10- در هزار تا 4/4- در هزار با میانگین 7/6- در هزار) نشان از تامین گوگرد توسط احیای باکتریایی سولفات آب دریای ایوسن دارد. کانسارهای مورد مطالعه، از نظر سنگ میزبان، کانی‌شناسی، ساخت و بافت، ژیومتری و چگونگی تشکیل، بیشترین شباهت را با کانسارهای مس تیپ مانتو در دنیا نشان می‌دهند.

    کلیدواژگان: ارومیه- دختر، ایزوتوپ های گوگرد، تیپ مانتو، چینه کران، قم- ساوه، کانه زایی مس
  • صادق افشار نجفی، عزیز رحیمی *، تقی نبیی و مهناز رضاییان صفحه 91

    پهنه فلزایی طارم با روند شمال غربی- جنوب شرقی، از لحاظ زمین ساختی در شمال غرب پهنه ارومیه- دختر قرار گرفته است. این پهنه توسط گسل‌های اصلی با روند شمال غربی- جنوب شرقی و نوع دوم با روندهای شمال غربی- جنوب شرقی، شمالی- جنوبی، شمال شرقی- جنوب غربی و شرقی- غربی قطع شده است. در این پهنه دسته دایک‌هایی با ترکیب و روند مختلف رخنمون دارند که از دیدگاه ساختاری تاکنون مورد توجه نبوده است. به همین دلیل برای شناسایی و مطالعه زمین ساختی دایک‌ها، روش زمین- اطلاعاتی شامل تفسیر تصاویر ماهواره‌ای لندست 5 (سنجنده TM) برای شناسایی و ردیابی دایک، بررسی تصاویر گوگل ارث و بینگ، تهیه نقشه اولیه دایک‌ها و همچنین مطالعات ساختاری در مقیاس رخنمون و مزوسکوپی انجام گرفته شده است. نتایج نشان می‌دهد که پهنه برشی بین گسل‌های طارم و زنجان به همراه شکستگی‌های ریدل (R) و آنتی ریدل (Rꞌ) حاصل از آنها به‌عنوان عامل اصلی کنترل ساختاری دایک‌های منطقه شناسایی شدند. بر اساس نمودارهای گلسرخی بیشتر دایک‌های نیمه قایم، با روند 120 درجه همروند با یکی از دسته درزه‌های اصلی منطقه نفوذ کرده است. دایک‌های با ترکیب مافیک و حد واسط در چهار دسته با روندهای آزیموتی  030، 060، 120 و 150 درجه و دایک های اسیدی در دو دسته با روندهای 120 و 150 درجه رخنمون دارند. بر پایه مطالعات صحرایی از جمله تقاطع دایک های مختلف، دایک‌های مافیک با روند شمال شرقی- جنوب غربی به‌عنوان جوان‌ترین روند در منطقه است.

    کلیدواژگان: پهنه ارومیه- دختر، دسته درزه، دور سنجی، لندست
  • محمد مهدی زند، غلامرضا میرزابابایی*، محمد لطفی صفحه 105

    کانسار سولفیدی روی و سرب کوشک در بلوک پشت بادام در کمربند تکتونوماگمایی ایران مرکزی قرار دارد. سنگ میزبان کانسار شامل شیل، ماسه‌سنگ و دولومیت می‌باشد. به‌منظور بررسی شرایط فیزیکوشیمیایی حاکم بر تشکیل کانسنگ سولفیدی، تعدادی از میانبارهای سیال از ریزلایه‌های سیلیسی که هم‌روند با سنگ میزبان کانسار به‌ویژه از کمرپایین تا افق اصلی ماده معدنی هستند، مورد استفاده قرار گرفت. در این پژوهش خصوصیات کلی میانبارهای سیال در سامانه کانه‌زا و تفسیر داده‌های مزبور از نظر فرایندهای تکامل سیال مورد بررسی قرار گرفت. نظر به تشکیل سینژنتیک ریزلایه‌های سیلیسی و لایه‌های شیلی کانه‌زایی‌شده، می‌توان شرایط تشکیل مشابهی را برای تشکیل ریزلایه‌های سیلیسی و کانسنگ سولفیدی در نظر گرفت. براساس نتایج به‌دست‌آمده، دو نوع سیال با خصوصیات فیزیکوشیمایی متفاوت در تشکیل ریزلایه‌های سیلیسی نقش داشته است. یک سیال با شوری زیاد (متوسط 8/38 درصد وزنی معادل نمک طعام) و حامل کمپلکس‌های کلریدی فلزات و دیگری سیال با شوری کمتر (متوسط 46/4 درصد وزنی معادل نمک طعام) بوده که به‌عنوان حامل گونه‌های سولفیدی در نظر گرفته می‌شود. بخشی از سولفید در این نوع سیال می‌توانسته حاصل فعالیت باکتری‌ها باشد. اختلاط هم‌دمایی دو سیال به ترتیب منجر به ناپایداری کمپلکس‌های کلریدی فلزات کالکوفیل، واکنش این فلزات با گوگرد موجود در سیال با شوری پایین و تشکیل کانسنگ سولفیدی شده است.

    کلیدواژگان: اختلاط هم دمایی، ریزلایه های سیلیسی، کانسار کوشک، کانسنگ سولفیدی، میانبارهای سیال
|
  • Nazari. D, Bayrami.A.J, Sepahvand.M Page 1

    The magnetic data collected from airborne surveys need to be interpreted after processing. The most important information gathered from the interpretation stage, is the depth and horizontal position of anomalies. Various methods are developed for gathering these data. One of these methods is Euler deconvolution that is based on Euler’s homogenous equation. Euler's method is one of the fastest semi-automatic methods for determining the depth of buried magnetic and gravity anomalies. Its results are highly dependent on the structural index, Euler window size, and depth calculation error. This method identifies the depth and trend of changes in the depth of anomalies very well. The geological information of the study area is important for the application of this method. In this method, the potential field and its first-order derivatives are used in different directions to determine the position and depth of the potential field source. In this paper, by using this method, the depth, and boundaries of anomalies in the Lake Blatchford area of Canada are investigated. The obtained results indicate that most anomalies in this region have shallow to medium depth.

    Keywords: Aeromagnetic, Depth estimating, Anomaly, Euler deconvolution, Blatchford
  • Sajadi.F, Sfidari.E, Emami Niri.M Page 13

    In this study, the velocity deviation log was derived from routine wireline logs to determine the pore types of Kangan and Dalan carbonate formations in one of the central Persian Gulf fields. To achieve this purpose, core information from one well including porosity and permeability and petrography of thin sections along with wireline logs from 12 other wells were used.By using a velocity deviation log reconstruction based on density, neutron and acoustic logs, three velocity zones representing distinct porosity and one nonporous zone were identified. The three-dimensional model of velocity deviation log showed that K1 zone is mainly a dense and non-porous zone and, in some cases, it contains moldic and rarely intercrystaline porosity. This porosity was created due to sea-level fall during deposition of the upper part of this unit because of dissolution and dolomitization. K2 reservoir zone contains major intercrystaline and minor moldic porosities due to dolomitization in shallow sea-level conditions in most parts of this unit. Unit K3 mainly hosts dense and nonporous rocks, in cases moldic porosity and also randomly shows fractures in its lower part. K4 is more likely contain intercrystaline and interparticle porosities at the upper part which was deposited in a shallow environment. Moldic porosities were formed in lower parts in response to meteoric diagenetic environment. Fractures are also detected in some cases. The results of presented study show high correlation with other reservoir evaluations that prove the ability of velocity deviation modeling in predicting large-scale reservoir variations.

    Keywords: Dense section, Kangan, Dalan, Velocity deviation model, Velocity deviation log (VDL)
  • Gardideh.S, Ghasemi.H, Sadeghian.M, Fuqin.Z Page 29

    Neogene igneous rocks of the Quchan-Esfarayen magmatic belt (north of Sabzevar) represent post collisional magmatism in the northeast of Iran suture zone. This NW-SE igneous complex occurs as sporadic dome, stock, dyke and lava flow in the belt. The basic lava flows (basalt) and dykes croped out in the Miocene marls around the adakitic domes. The studied rocks include olivine basalt to trachy andesitic basalt in composition with microlitic porphyry, hyallomicrolitic porphyry, glomeroporphyry and flow textures which are composed of olivine, clinopyroxene and plagioclase phenocrysts and microcrysts as main minerals in a glassy or microlitic groundmass.
    The basalts are sodic in nature, enriched in large ion lithophile elements (LILEs), light rare earth elements (LREEs), high field strenght elements (HFSEs) specially in Nb (20-30 ppm) and depleted in heavy rare earth elements (HREEs). Parental magma of the basaltic rocks originated from 10-15% partial melting from a garnet lherzolitic mantle plume in an intra-arc extensional basin in Miocene time then ascended and extruded in Neogene sedimentary basin via fault and fracture systems. This mantle plume formed by detachment of oceanic slab window and invasion of hot asthenospheric mantle into the mantle wedge over the Sabzevar Neotethyan oceanic subduction zone.

    Keywords: Enriche Nb basalt, Quchan-Esfarayen magmatic belt, Neotethys
  • Ahmadi.R, Gharah-Sheikh Bayat.A Page 49

    In the present research, to identify potential and existence of possible iron ore-bearing in the Maragh district of Bandar- e- Charak in Hormozgan province, remote sensing studies using Aster sensor data through ENVI were conducted. Afterwards, the preliminary exploration of promised regions was performed by magnetometry method. Remote sensing operation of the region data comprises preprocessing sequences of geometric correction by image-to-image method and atmospheric correction as well as processing techniques containing false color composite, banding ratio, least square-fit, directed principal component analysis and finally supervised classification through spectral angle mapper method. Because of this process, alteration-zoning map associated with iron mineralization in the studied region was prepared. Magnetic data was acquired from 1913 measuring stations using a proton magnetometer in an area of approximately 11.2 km2. Geosoft Oasis montaj software was employed for processing operation and qualitative interpretation of magnetic data via applying various corrections and filters including reduce to pole, upward continuation up to the variety of elevations, low-pass filter, derivative filters containing total horizontal derivative and analytical signal. At the end, to investigate the trend of magnetic anomalies observed on the surface, determination of approximate shape of the deposit and estimation of its depth, a 3-D inverse modeling of the data was carried out. Results of this research through integrating two methods of remote sensing and magnetometry with 3-D inverse modeling of magnetic data, reveal that Maragh district has a high potential of iron ore-bearing. The results of this research is suitable for all geoscienists especially geologists and exploration engineers.

    Keywords: Remote sensing, 3-D inverse modeling, Maragh of Bandar e Charak, Magnetometry ENVI software
  • Fazli.N, Ghaderi.M, Movahednia.M, Maghfouri.S Page 69

    The Manto-type copper deposits of the Qom-Saveh region are located in the central part of the Urumieh-Dokhtar magmatic arc and occurred in the Eocene volcano-sedimentary sequence. The most important deposits in the studied area are East Narbaghi, Khankishi, Veshnaveh, and Kahak. The geometry of mineralization is stratabound and hosted in the silty tuff, tuff breccia, andesite, lithic crystal tuff, and amygdaloidal andesite basalt. The hypogene ore minerals include chalcocite, bornite, and minor chalcopyrite with vein-veinlet, open space filling, disseminated, and replacement textures. Based on geological studies, two major stages are distinguished for hypogene mineralization. Disseminated and framboidal pyrite formed during the first stage of mineralization which occurred simultaneously with volcanism, sedimentation, and early diagenesis. The second stage of mineralization took place during late diagenesis when copper-bearing oxidized fluids entered into the reduced pyrite-bearing host rock, causing the replacement of the first stage pyrites by copper sulfides. The sulfur isotope composition of sulfide minerals from the East Narbaghi deposit varying from -10.2 to -4.4 ‰ (averaging -6.7 ‰VCDT) indicates the presence of a reduced environment resulting from activation of sulfate-reducing bacteria. The geology, ore mineralogy, alteration characteristics, and sulfur isotopic compositions suggest that the studied ore deposits may be classified as Manto-type mineralization.

    Keywords: Urumieh-Dokhtar, Sulfur isotopes, Manto-type, Stratabound, Qom-Saveh, Copper mineralization
  • Afshar Najafi.S, Rahimi.A, Nabaei.T, Rezaeian.M Page 91

    The NW-SE trending Tarom Metallogenic Zone is located in the northwest of the Urumieh- Dokhtar Zone, from the tectonics viewpoint. This zone has been cut by main NW- SE trending faults and minor NW- SE, N-S, NE- SW, E-W as second-order faults. In this zone, some dyke swarms with different strikes and compositions are exposed and structurally have not paid sufficient attention. For these reasons, geo-information techniques including: Landsat-5 Thematic Mapper (TM) satellite images which were used to facilitate recognition and delineation of the different dykes; investigation of Google Earth™ with Being images for preparing an initial map of the dyke swarms and detailed structural analysis were also performed at the mesoscopic and outcrop scale. The results reveal that the shear zone between the Tarom and Zanjan faults with their Riedel (R) and anti- Riedel shear fractures were recognized as the main structural controls on dyke swarms of the area. Based on rose diagrams, the main sub-vertical dykes have a mean N120o trend which corresponds to the trend of one of the main fault- joint sets. Four sets of intermediate and mafic dykes, with Azimuth trend of, ≈ N030o, N060o, N120o and N150o and two sets of acidic dykes, N120o, N150o are exposed. Based on field studies and faults cross-cutting relationship, NE−SW mafic dykes are the youngest trend in the studied region.

    Keywords: Urumieh- Dokhtar Zone, Joint set, Remote sensing, Landsat
  • Zand.M.M, Mirzababaei.G.R, Lotfi.M. Page 105

    Kushk sulfide Zn-Pb ore deposit is located in the Posht-e-Badam block, in the central Iranian tectono-magmatic zone. The host rocks of the ore deposit include shale, sandstone and dolomite. In order to investigate the physicochemical condition controlling the formation of the sulfide ore, a number of fluid inclusions were gathered from silicic thin layers. The silicic contents of the samples have contemporaneously been deposited with shale and sulfide minerals mainly in the footwall and the main mineralized horizon. In this research, the general properties of fluid inclusions in the ore-forming system are taken into account and the interpretation of these data in terms of fluid evolution processes is discussed. Considering the syngenetic formation of the silicic thin layers and the mineralized shale, a similar formation condition can be considered for both of these units.  Based on the results, two types of fluids were involved in the formation of the silicic thin layers, including fluid 1 that is characterized by higher salinity (av. 38.8% NaCl.eq) and is thought to transport the metals chloride complexes and fluid 2 with lower salinity (av. 4.46% NaCl.eq) and is thought to carry sulfide species. Part of sulfide in this type of fluid could be originated from bacterial activity. Isothermal mixing of the two fluids sequencially resulted in destabilization of chloride complexes of chalcophile elements, the reaction between the elements and sulfur originated from the low salinity fluid and formation of the sulfide ore.  

    Keywords: Isothermal mixing, Silicic veinlets, Kushk ore deposit, Sulfide ore, Fluid inclusions